Kurátorské prohlídky v Českém Krumlově představí "Kouzelný svět masek a divadelních převleků"

Navštivte Kouzelný svět masek a divadelních převleků. Správa zámku Český Krumlov připravila pro letošní sezónu v rámci projektu NPÚ Rok šlechtických slavností sérii kurátorských prohlídek, jejichž součástí je i výstava v prostorách tzv. Renesančního domu, která nabídne ucelený pohled na divadelní představení a maškarní plesy.

Prohlídka zavede všechny zájemce o hlubší poznání světa barokních zábav do proslulého Maškarního sálu, dále povede chodbou Plášťového mostu přes barokní divadlo až do Renesančního domu. Zde se nachází veřejnosti běžně nepřístupný depozitář barokního divadla, který ukrývá ty nejvzácnější památky na šlechtické zábavy od 18. století. K vidění budou kostýmy z oper, komedií a baletů, originály kulis, jedinečné scénické i herecké rekvizity a nejrůznější zajímavosti, upomínající na dávné zábavy majitelů českokrumlovského panství. Výstava naváže na velkou divadelní výstavu pořádanou na zámku v roce 1958, pro kterou vytvořil figuríny na kostýmy inspirované postavami z Maškarního sálu uznávaný sochař Vladimír Preclík. Preclíkovy figuríny v životní velikosti byly pro letošní projekt Rok šlechtických slavností odborně restaurovány a představí se opět veřejnosti po více než půlstoletí v původních kostýmech z 18. století.

Nejbližší speciální prohlídky se uskuteční ve dnech 5. 7., 6. 7., 8. 7. Začátky prohlídek vždy v 13:30 a 15:30. Další vypsané termíny prohlídek najdete na webových stránkách zámku: ww.zamek-ceskykrumlov.cz.

Vstupné 280 korun. Počet osob na prohlídce je omezen, proto se pro jistotu zarezervujte na: ceskykrumlov@npu.cz.
 

Přípravu výstavy zachycuje reportáž Českého rozhlasu České Budějovice, který je hlavním mediálním partnerem projektu Národního památkového ústavu Rok šlechtických slavností 2022.

Plakát ke stažení